Ο καπνός κατάγεται από την Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τον κάπνιζαν ή τον μασούσαν και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες.

 

Η εισαγωγή του στην Ευρώπη έγινε το 1556 όταν έφτασε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι ιδιότητές του έγιναν γνωστές χάρη στον Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία Ζαν Νικό, (Jean Nicot) στον οποίον οφείλεται και η επιστημονική του ονομασία, Νικοτιανή ο ταμπάκος (Nicotiana tabacum), επίσης γνωστό ως Νικοτιανή η κοινή (αποδιδόμενο στα ελληνικά ως "Νικοτιανή"). Από εκεί με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο καπνός έφτασε στις αρχές του 18ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονία.

 

 

Ο καλλιεργούμενος καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος Nicotiana της οικογένειας Solanaceae, που υπάγεται στην τάξη Tubiflorae. Το γένος Nicotiana L. είναι το τέταρτο πολυαριθµότερο γένος της οικογένειας και παρουσιάζει µεγάλη πολυµορφία χαρακτήρων. Παράγει µονό, όρθιο στέλεχος, µε µία επάκρια ταξιανθία. Αν και υπάρχει µεγάλη παραλλακτικότητα των φύλλων, αυτά εκφύονται σπειροειδώς και η επιφάνεια των φύλλων και του βλαστού καλύπτονται µε τριχίδια, τα οποία παράγουν εκκρίσεις, που αποτελούν πρόδροµες ουσίες των συστατικών που συμβάλουν στο ξεχωριστό άρωµα και γεύση των αποξηραµένων καπνών. Τα άνθη έχουν µήκος περίπου 5 cm και απαλό ροζ χρωµατισµό, ενώ υπάρχουν ποικιλίες µε λευκά ή κόκκινα άνθη. Το ριζικό σύστημα του καπνού είναι εκτεταµένο, αλλά σχετικά επιφανειακό, αποτελούµενο από ινώδεις ρίζες.

 

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Δρ. Τσαλίκη Ελένη
Εντεταλμένη Ερευνήτρια

Χημεία & Τεχνολογία Βιομηχανικών Φυτών
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 106) 
Fax +302310473024

e-mail: tsaliki@ipgrb.gr

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Δρ. Καλύβας Απόστολος 
Εντεταλμένος Ερευνητής

Γενετική Βελτίωση Καλλιεργούμενων Φυτών
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 107)
Fax +302310473024

e-mail: kalyvas@ipgrb.gr