Το βαμβάκι (Gossypium spp) είναι ένα πολυετές δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae και καλλιεργείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Ιστορικά δεδομένα έδειξαν πως η καλλιέργεια του βαμβακιού και η χρησιμοποίηση των ινών για την κατασκευή νημάτων άρχισε στην Ινδία και την Αμερική τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους. Στην Ινδία   εμφανίσθηκε πριν από 5000 χρόνια με τα είδη G. herbaceum και G. arboreum και στην Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη της, με τα είδη G. hirsutum (Κ. Αμερική) και G. barbadense (Ν. Αμερική). Κλώσιμες ίνες διαθέτουν και τα τέσσερα αυτά είδη, ωστόσο σήμερα η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού αποτελείται κατά 90% από το είδος G. hirsutum (κοινή ονομασία upland).

Κατάγεται  από  τροπικά  και υποτροπικά κλίματα και γι’ αυτό χρειάζεται ψηλές  θερμοκρασίες  στα  διάφορα στάδια ανάπτυξής του. Για  το φύτρωμα  η θερμοκρασία  πρέπει να είναι πάνω από 15oC ενώ στα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας οι θερμοκρασίες πρέπει να  κυμαίνονται  μεταξύ  27-33oC. Μετά τη σπορά όταν επικρατούν  συνθήκες ξηρασίας και είναι  αδύνατο να βλαστήσει ο σπόρος, πρέπει  να γίνεται η πρώτη  άρδευση. Η ποσότητα του νερού είναι σχετικά λίγη γιατί στόχος αυτού του ποτίσματος είναι να βραχεί το επιφανειακό στρώμα του εδάφους και να απορροφήσει την απαραίτητη υγρασία ο σπόρος για να βλαστήσει.

Το βαμβάκι καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, όμως τα πιο κατάλληλα είναι τα μέσης σύστασης με καλές φυσικές ιδιότητες, καλή στράγγιση και καλό αερισμό, κανονική υγρασία για να εξασφαλίζουν γρήγορο φύτρωμα. Το καταλληλότερο pH είναι 7 - 8 (όρια 5,5 - 8,5 ). Το βαμβάκι κατά την ανάπτυξη και ωρίμανσή του έχει ανάγκη από άφθονη ηλιοφάνεια.

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου καλλιεργείται το βαμβάκι (Θράκη μέχρι Πελοπόννησο) έχουν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες με διαφορετικό μήκος βλαστικής περιόδου. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την πρωιμότητα σποράς, το μήκος της περιόδου ανάπτυξης των φυτών, την εποχή και τις συνθήκες συγκομιδής και τελικά την απόδοση.

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Δρ. Τσαλίκη Ελένη
Εντεταλμένη Ερευνήτρια

Χημεία & Τεχνολογία Βιομηχανικών Φυτών
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 106) 
Fax +302310473024

e-mail: tsaliki@ipgrb.gr

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Δρ. Καλύβας Απόστολος 
Εντεταλμένος Ερευνητής

Γενετική Βελτίωση Καλλιεργούμενων Φυτών
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 107)
Fax +302310473024

e-mail: kalyvas@ipgrb.gr