ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

 

 

Είδος: ΚAΡOTO (Daucus carota L.)

Ποικιλία: «Νέα Μαγνησία»

καρότοΔημιουργήθηκε από εγχώριο γενετικό υλικό με γενεαλογική κυψελωτή επιλογή. Ποικιλία όψιμη, εύρωστη, πολύ παραγωγική. Το φύλλωμα έχει μεγάλο ύψος (50-55cm) και μεσαία διαίρεση. Η σαρκώδης ρίζα έχει μεγάλο μήκος (18,3cm), σχήμα στενό ανεστραμμένο τριγωνικό, μεσαία απόληξη βάσης, χρώμα ενιαίο πορτοκαλί, λεία επιφάνεια, μεγάλη ανθεκτικότητα στο σχίσιμο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη τρυφερότητα και γλυκύτητα. Είναι ποικιλία κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Προσφέρεται για όψιμες σπορές εντός του θέρους και του φθινοπώρου και αποδίδει 3 τον/στρ. περίπου.

 

 

Είδος: ΚΟΛΟΚΥΘΙ (Cucurbita pepo L.)

Ποικιλία: «Αγία Παρασκευή»

 

Κολοκύθι ΑγΔημιουργήθηκε από εγχώριο γενετικό υλικό με μαζική και ατομική επιλογή. Καρποί μέσου βάρους 300 γρ., σχήματος επιμήκους κυλινδρικού, χρώματος ανοικτού πράσινου. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια και για πρώιμη καλλιέργεια σε χαμηλά σκέπαστρα.


 

Eίδος: ΛAXANO (Brassica oleracea L. var. capitata L. forma alba)

Ποικιλία: «Κιλκίς»

Λάχανο ΚιλκίςΔημιουργήθηκε με μαζική επιλογή ελεγχόμενης επικονίασης σε γενετικό υλικό που προήλθε από πολυδιασταύρωση της εγχώριας ποικιλίας "Άρης" με διάφορα ξενικής προέλευσης γενετικά υλικά. Είναι πρώιμη ποικιλία χειμωνιάτικου λάχανου (85-90 ημερών), με κεφαλές 3-5 Κg, που κλείνουν με 3-4 φύλλα, χαμηλών απαιτήσεων σε εισροές (λιπάσματα - προϊόντα φυτοπροστασίας). Τα φυτά έχουν σχετική αντοχή στις μυκητολογικές ασθένειες και στη φυσιολογική ανωμαλία της περιφερειακής νέκρωσης (tip burn). Οι κεφαλές αντέχουν στους χειμερινούς παγετούς και στο σκάσιμο (bolting). Είναι παραγωγική ποικιλία (απόδοση 7-8 τον. στο στρέμμα), με πολύ καλές οργανοληπτικές ιδιότητες (εύχυμο, τραγανό), κατάλληλο για σαλάτες, μαγείρεμα και αλμευτό (τουρσί).

 

 

 

 

Είδος: ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (Solanum melongena L.)

Ποικιλία: «Λαγκαδά»

ΛαγκαδάΔημιουργήθηκε από εγχώριο γενετικό υλικό με γενεαλογική κυψελωτή επιλογή. Ποικιλία ορθόκλαδη, εύρωστη, μεσοπρώιμη, ανεκτική στη Βερτισιλλίωση και πολύ παραγωγική. Καρποί επιμήκεις κυλινδρικοί (20±5 / 6±2 εκ.), με μέσο βάρος καρπού 280±50 γρ., μελανόμαυροι, άριστης ποιότητας, με pΗ=5,8±0,5 και oΒrix 4,9±0,7. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

Είδος: ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (Solanum melongena L.)

Ποικιλία: «Έμι»

ΕμιΔημιουργήθηκε από εγχώριο γενετικό υλικό με μαζική και ατομική επιλογή. Ποικιλία συμπαγής, μέσου ύψους, εύρωστη πρώιμη και πολύ παραγωγική. Καρποί τύπου Φλάσκας (15±5 / 8±2 εκ.), με μέσο βάρος καρπού 260±50 γρ., μελανόμαυροι, άριστης ποιότητας με pΗ=5,7±0,5 και οΒrix=4,6±0,7. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα.


 

Είδος: ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (Solanum melongena L.)

Υβρίδιο F1 «Μελίτων»

Υβρίδιο ΜελίτωνΔημιουργήθηκε με διασταυρώσεις μεταξύ επιλεγέντων σειρών στο ΚΓΕΒΕ. Υβρίδιο ορθόκλαδο, εύρωστο, με έντονα κόκκινους βλαστούς και γαλαζοπράσινα φύλλα. Καρποί μεγάλοι (μέσου βάρους 300 γραμμάρια), με μικρό και έντονα ιώδη κάλυκα, ασθενή ένταση ανθοκυάνης κάτω από τον κάλυκα, σάρκα υπόλευκη και πολύ γευστική. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

Είδος: ΜΠΑΜΙΑ (Hibiscus esculentus)

Ποικιλία: «Πυλαίας»

 

 

Δημιουργήθηκε με μαζική επιλογή στον εγχώριο πληθυσμό Πυλαίας. Παραγωγική ποικιλία, με μικρούς καρπούς, καλής ποιότητας, κατάλληλη για νωπή χρήση, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Φυτό εύρωστο, με ύψος μεγάλο, ιδίως στα γόνιμα εδάφη. Σε αραιή σπορά διακλαδίζεται από τη βάση. Έχει φύλλα με βαθιές εγκολπώσεις, έντονο χνούδι και άνθη λευκοκίτρινα. Καρπός χνουδωτός, όρθιος σε σχέση με το στέλεχος και χρώμα κατά τη συγκομιδή πράσινο. Έχει σχήμα πυραμίδας με 5-6 γωνίες και συγκομίζεται μικρός σε μέγεθος (μέχρι 4-5cm) και πριν αρχίσει η σκλήρυνση, ώστε να διατηρείται η τρυφερότητά του. Κατά την τελική ωρίμανση, το μήκος του καρπού ξεπερνάει τα 15cm και κάθε καρπός περιέχει 50-60 σπόρους περίπου. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για σπορά ενός στρέμματος 1,5-2 χιλιόγραμμα. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια.

 

Είδος: ΜΠΑΜΙΑ (Hibiscus esculentus)

Ποικιλία: «Βελούδο»

Δημιουργήθηκε με μαζική επιλογή σε διασπώμενο γενετικό υλικό της διασταύρωσης της ποικιλίας Μπογιατίου με την ποικιλία Hg Αμερικής. Φυτό ορθόκλαδο, ύψους 1,5 - 2 μέτρων, με λίγο χνούδι στους ποδίσκους και στην επιφάνεια των φύλλων. Καρπός πεντάεδρος, σχήματος κωνικής πυραμίδας, χρώματος πράσινου. Μεσοπρώϊμη, παραγωγική ποικιλία, με ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες και καλή προσαρμοστικότητα. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για σπορά ενός στρέμματος 1-2 χιλ/μα.

 

Είδος: Μπιζέλι (Pisum sativum L.)

Ποικιλία: «Αρακάς Κεφαλληνίας»

Δημιουργήθηκε με μαζική επιλογή σε εγχώριο πληθυσμό τη δεκαετία του 60. Είναι φυτό νάνο, με μέτριους λοβούς και μεγάλου μεγέθους σπόρους, στρογγυλούς, ελαφρά ρυτιδωμένους, διαμέτρου 6-7 χιλιοστών, χρώματος ανοικτού πράσινου και μέτριας γλυκύτητας. Αντέχει στους χειμερινούς παγετούς. Είναι μεσοπρώιμη παραγωγική ποικιλία (απόδοση νωπών λοβών μέχρι 1200 kg/στρέμμα), κατάλληλη κυρίως για νωπή κατανάλωση (απόδοση λοβών/σπόρου 50%), με μέτρια συγκέντρωση ως προς την ωρίμανση των λοβών.


Είδος: ΠΑΝΤΖΑΡΙ (Beta vulgaris var. esculenta L.)

Ποικιλία: «Θέρμη»

Παντζάρι ΘέρμηΔημιουργήθηκε με μαζική ημισυγγενική επιλογή σε εγχώρια γενετικά υλικά. Ποικιλία όψιμη, πολύ παραγωγική. Η σαρκώδης ρίζα είναι σφαιρική, ελαφρώς πεπλατυσμένη και καταλήγει σε ουρά. Αντιπροσωπεύει το 49-61% της συνολικής απόδοσης (βιομάζα). Η σάρκα έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, με δυσδιάκριτους δακτυλίους και υψηλά διαλυτά στερεά συστατικά (8,5-9%), που της προσδιορίζουν μεγάλη γλυκύτητα και γευστικότητα. Είναι ποικιλία κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Προσφέρεται για όψιμες σπορές εντός του θέρους και του φθινοπώρου, και αποδίδει 2-3 τον/στρ περίπου.

 

 

 

 

Είδος: ΠΕΠΟΝΙ (Cucumis melo L.)

Ποικιλία: «Θρακιώτικο»

Untitled2Δημιουργήθηκε με γενεαλογική κυψελωτή επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ανήκει στον τύπο casaba της ομάδας Ιnodorus των άοσμων χειμερινών πεπονιών. Ποικιλία όψιμη, παραγωγική. Ο καρπός είναι μεγάλος (1,8 kg/καρπό), με βασικό χρώμα φλοιού κίτρινο και μωσαϊκό σκούρο πράσινο, και με ρυτιδωμένη επιφάνεια. Το σχήμα του καρπού είναι σχεδόν σφαιρικό, αλλά η άκρη προς τον ποδίσκο καταλήγει σε οξεία απόληξη. Η λευκή σάρκα είναι συνεκτική, γλυκιά, με άρωμα αγγουριού και η κοιλότητα των σπόρων υγρή. Ο καρπός δεν αποσπάται από το φυτό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη μετασυλλεκτική ζωή. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. και Κ. Ελλάδας.      Είναι κατάλληλη για όψιμη καλλιέργεια ανοιχτού αγρού και καταναλώνεται τους φθινοπωρινούς ή και χειμερινούς μήνες. Αποδίδει 3 τον/στρ. περίπου.

 

Είδος: ΠEΠONI  (Cucumis melo L.)

λευκό αμνταίοΠοικιλία: «Λευκό Αμυνταίου»

Δημιουργήθηκε με γενεαλογική κυψελωτή επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ανήκει στον τύπο honeydew της ομάδας Inodorus των άοσμων χειμερινών πεπονιών. Ποικιλία όψιμη, παραγωγική. Ο καρπός έχει μέτριο μέγεθος (1,5 kg/καρπό), βασικό χρώμα φλοιού ανοιχτό πράσινο, που μετατρέπεται σε κρεμώδες λευκό, με κηρώδη αίσθηση κατά την ωρίμανση. Η χοντρή σάρκα είναι λευκή - κρεμώδης, συνεκτική και πολύ γλυκιά. Η κοιλότητα των σπόρων είναι σχετικά στεγνή. Ο καρπός δεν αποσπάται από το φυτό και χαρακτηρίζεται από άριστη μετασυλλεκτική ζωή. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Περιφέρεια Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Είναι κατάλληλη για όψιμη καλλιέργεια ανοιχτού αγρού και καταναλώνεται τους φθινοπωρινούς ή και χειμερινούς μήνες. Αποδίδει 3 τον/στρ. περίπου.

 

Είδος: ΠΕΠΟΝΙ (Cucumis melo L.)

Ποικιλία: "Κόκκινη μπανάνα"

μπανάναΔημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία πρώιμη με καρπούς μέσου βάρους (2,5 kg), σχήματος ελαφρώς πεπλατυσμένου, χωρισμένους σε φέτες, pΗ=6,25±0,21 και oBrix =12±0,5. Το χρώμα του φλοιού του καρπού στην ωρίμανση είναι κίτρινο - πορτοκαλί και της σάρκας πρασινόλευκο. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια και για πρώιμη καλλιέργεια σε χαμηλά σκέπαστρα.

 

 

 

Eίδος: ΠΙΠΕΡΙΑ  (Capsicum annuum)

Ποικιλία: «Π-13»

Π13Δημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή, με κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά, εντός εγχώριου γενετικού υλικού, με πιθανή προέλευση το ΄Ασπρο Εδέσσης. Γλυκιά σαρκώδης πιπεριά, κατάλληλη για τηγάνισμα. Καρποί κρεμαστοί, επιμήκεις – στενόμακροι, με σχήμα διαμήκους διατομής στενό τριγωνικό και κορυφή ελαφρά κεκαμένη, με λεία και στιλπνή επιφάνεια, και χρώμα κιτρινοπράσινο. Μήκος 15-17cm, πλάτος 3-3,5cm, πάχος 3-3,5mm  και μέσο βάρος καρπού 35-45 γραμμάρια. Μεσοπρώϊμη παραγωγική ποικιλία με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου, για ένα στρέμμα 30-50 γραμμάρια. Συνιστάται κυρίως για υπό κάλυψη, αλλά και υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

Είδος: ΠΙΠΕΡΙΑ (Capsicum annuum)

Ποικιλία: «Π-14»

Π14Δημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή, με κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά, εντός εγχώριου γενετικού υλικού, με πιθανή προέλευση το ΄Ασπρο Εδέσσης. Γλυκιά, λεπτόσαρκη πιπεριά, κατάλληλη για γέμισμα. Καρποί τύπου φλάσκας, συνήθως 3/χωροι ή 4/χωροι, μετρίου μεγέθους, με επιφάνεια λεία και στιλπνή και χρώμα πρασινοκίτρινο - κιτρινοπράσινο. Μήκος 9-10cm, πλάτος 6-7cm, πάχος 3-3,5mm και μέσο βάρος καρπού 65-75 γραμμάρια. Μεσοπρώιμη, παραγωγική ποικιλία, με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για ένα στρέμμα 30-50 γραμμάρια. Συνιστάται κυρίως για υπό κάλυψη, αλλά και υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Β. Ελλάδα.


 

Eίδος: ΠΙΠΕΡΙΑ (Capsicum annuum)

Ποικιλία: «Φλωρίνης»

 

Δημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή εντός εγχώριου γενετικού υλικού. Πιπεριά παχύσαρκη, με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Φυτό ορθόκλαδο, ικανοποιητικής ζωηρότητας ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και 1 άνθος συνήθως ανά κόμβο. Καρπός κρεμάμενος, με λεία επιφάνεια και σχήμα επίμηκες κωνικό, πεπλατυσμένο. Χρώμα καρπού πριν την ωρίμανση σκούρο πράσινο, το οποίο κατά την ωρίμανση γίνεται βαθύ κόκκινο. Μήκος καρπού 12-15cm, πλάτος 4-5cm και πάχος 3,5-4,5mm. Αριθμός λοβών καρπού, κατά κανόνα, 2/χωρη. Μέσο βάρος καρπού 45 γραμμάρια. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για σπορά ενός στρέμματος 30-50 γραμμάρια. Συνιστάται κυρίως για υπαίθρια καλλιέργεια.

 

Είδος: ΠΙΠΕΡΙΑ (Capsicum annuum)

Ποικιλία: «Πλατίκα Φλωρίνης»

 

Untitled1

 

Δημιουργήθηκε με γενεαλογική επιλογή, με βάση το ατομικό φυτό, για απόδοση, ποιότητα και σταθερότητα συμπεριφοράς, σε εγχώριους πληθυσμούς προέλευσης Κεφαλαρίου Δράμας και Χρυσούπολης Καβάλας. Πιπεριά παχύσαρκη, με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Φυτό ορθόκλαδο, ικανοποιητικής ζωηρότητας ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους. Καρπός κρεμάμενος, με λεία επιφάνεια και σχήμα επίμηκες, κωνικό, πεπλατυσμένο. Χρώμα καρπού πριν την ωρίμανση πράσινο, το οποίο κατά την ωρίμανση γίνεται βαθύ κόκκινο. Μήκος καρπού 14-17cm, πλάτος 5-6cm και πάχος 3,5-4,5mm. Αριθμός λοβών καρπού, κατά κανόνα, 2/χωρη. Μέσο βάρος καρπού 70 γραμμάρια. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για σπορά ενός στρέμματος 30-50 γραμμάρια. Μεσοπρώιμη ποικιλία, συνιστάται για υπό κάλυψη και υπαίθρια καλλιέργεια.

 

Eίδος: ΠΙΠΕΡΙΑ (Capsicum annuum)

Ποικιλία: «Βέροια» (Τοματοπιπεριά)

Δημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή σε εγχώριους πληθυσμούς της Μακεδονίας και Θράκης Παχύσαρκη πιπεριά, με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση και σπάνια για γέμισμα. Φυτό πλαγιόκλαδο, ικανοποιητικής ζωηρότητας. Καρπός ανορθωμένος, μεγάλος, με σχήμα τοματοειδές, πεπλατυσμένο, με επιφάνεια λεία και εγκολπώσεις. Χρώμα πριν την ωρίμανση πράσινο και κατά την ωρίμανση βαθύ κόκκινο. Μήκος 4-5cm, πλάτος 8-10cm, πάχος σάρκας 4-6mm και μέσο βάρος καρπού 120-130 γραμμάρια. Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου για σπορά ενός στρέμματος 30-50 γραμμάρια. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια κυρίως στις περιοχές Μακεδονίας και Θράκης.

 

Είδος: ΣΠΑΝΑΚΙ (Spinacia oleracea L.)

Ποικιλία: «Αγία Παρασκευή»

Δημιουργήθηκε με μαζική ημισυγγενική επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία εύρωστη, με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, πολύ παραγωγική. Περιέχει 44% αρσενικά φυτά, 50% θηλυκά  και 6% μόνοικα. Ο τύπος αύξησης είναι ημιόρθιος. Αναπτύσσονται 9,84 φύλλα/φυτό, τα οποία είναι λεία, επιμήκη (8,85x6,77cm), και με ευμεγέθη μίσχο (5,52cm). Το βάρος των ελασμάτων και των μίσχων είναι 19g/φυτό και 6.44g/φυτό, αντίστοιχα. Είναι ποικιλία κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Αντέχει στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Προσφέρεται για όψιμες σπορές εντός του θέρους και του φθινοπώρου.

 

Eίδος: ΤΟΜΑΤΑ (Lycopersicon lycopersicum L.)

ΜακεδονίαΠοικιλία: «Μακεδονία»

Δημιουργήθηκε με μαζική και ατομική επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία συνεχούς ανάπτυξης, εύρωστη, μεσοπρώιμη και μέσης απόδοσης. Καρποί ελαφρώς πεπλατυσμένοι, με 4,71±1,5 χώρους, με μέσο βάρος καρπού 200±18 γρ., άριστης ποιότητας, με pΗ=4,33±0,4 και  oBrix =4,4±0.6. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα και για καλλιέργεια στους κήπους από τους ερασιτέχνες παραγωγούς για τις ανάγκες της οικογένειας.

       

Είδος: ΤΟΜΑΤΑ (Lycopersicon lycopersicum L.)

Ποικιλία: «Αρετή»

ΑρετήΔημιουργήθηκε με γενεαλογική κυψελωτή επιλογή σε διασπώμενο γενετικό υλικό εμπορικού υβριδίου. Ποικιλία συνεχούς ανάπτυξης, εύρωστη, πρώιμη και πολύ παραγωγική. Καρποί ελαφρώς πεπλατυσμένοι, χωρίς πράσινο χρώμα γύρω από τον ποδίσκο πριν την ωρίμανση, με 4,61±1.5 χώρους, με μέσο βάρος καρπού 185±20 γρ., άριστης ποιότητας, με pΗ=4,08±0,11 και oΒrix=4,18±0,86. Συνιστάται για υπαίθρια καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα και για καλλιέργεια στους κήπους από τους ερασιτέχνες παραγωγούς για τις ανάγκες της οικογένειας.

       

 

 

 

Είδος: ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΌ ΦΑΣΌΛΙ (Phaseolus vulgaris L.)

Ποικιλιά: «Ζαργάνα Χρυσούπολης»

Ζαργάνα Χρυσούπολης

Δημιουργήθηκε με γενεαλογική επιλογή για απόδοση, πρωιμότητα και σταθερότητα συμπεριφοράς σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία αναρριχώμενου τύπου, μεσοπρώιμη, πολύ παραγωγική, κατάλληλη κυρίως για νωπή κατανάλωση. Οι νωποί λοβοί είναι ελκυστικοί στην εμφάνιση, μεγάλοι (μήκος=16-18cm, πλάτος=1,1cm), ευθυτενείς, διογκωμένοι, σαρκώδεις, τρυφεροί, λείοι, με ελλειπτική εγκάρσια διατομή, ανοιχτό πράσινο χρώμα, μέτριο διαχωρισμό σπόρων, οι οποίοι είναι μικροί και τρυφεροί, και απουσία ινών και ραφής. Ο ρυθμός ανάπτυξης σκληρεγχυματικών ινών είναι βραδύς με αποτέλεσμα η ποικιλία να διαθέτει μεγάλη ικανότητα διατήρησης της τρυφερότητας σε περίπτωση καθυστέρησης της συγκομιδής. Το χρώμα του ξερού σπόρου είναι βαθύ ιώδες και το σχήμα του νεφροειδές. Συγκομίζεται σε 8-10 "χέρια" και αποδίδει περίπου 3-4 τον/στρ. Διαθέτει πολύ καλή προσαρμοστικότητα και είναι κατάλληλη για καλλιέργεια υπαίθρου και θερμοκηπίου, είτε ως πρώιμη είτε ως όψιμη. Θεωρείται ως μία από τις καλύτερες εγχώριες ποικιλίες από άποψη ποιότητας και παραγωγικότητας, συγκεντρώνοντας την προτίμηση καλλιεργητών και καταναλωτών.

 

Είδος: Λαχανοκομικό Φασόλι (Phaseolus vulgaris L.)

Ποικιλιά: «Ζαργάνα Καβάλας»

ΖΔημιουργήθηκε με γενεαλογική επιλογή για απόδοση, πρωιμότητα και σταθερότητα συμπεριφοράς σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία νάνος, πρώιμη, πολύ παραγωγική, κατάλληλη κυρίως για νωπή κατανάλωση. Οι νωποί λοβοί είναι ελκυστικοί στην εμφάνιση, μεγάλοι (μήκος=14-16cm, πλάτος=1,2-1,3cm), ελαφρά καμπυλωτοί, σαρκώδεις, τρυφεροί, λείοι, με ελλειπτική εγκάρσια διατομή, ανοιχτό πράσινο χρώμα, μέτριο διαχωρισμό σπόρων, οι οποίοι είναι μικροί και τρυφεροί, και απουσία ινών και ραφής. Ο ρυθμός ανάπτυξης σκληρεγχυματικών ινών είναι βραδύς με αποτέλεσμα η ποικιλία να διαθέτει μεγάλη ικανότητα διατήρησης της τρυφερότητας σε περίπτωση καθυστέρησης της συγκομιδής. Το χρώμα του ξερού σπόρου είναι ανοιχτό καστανό και το σχήμα του νεφροειδές. Συγκομίζεται σε 5-8 "χέρια" και αποδίδει περίπου 1,5-2 τον/στρ. Διαθέτει πολύ καλή προσαρμοστικότητα και είναι κατάλληλη για καλλιέργεια υπαίθρου, θερμοκηπίου και χαμηλών σκεπάστρων, είτε ως πρώιμη είτε ως όψιμη.

 

Είδος: Λαχανοκομικό Φασόλι (Phaseolus vulgaris L.)

Ποικιλία: «Σταραζαγκόρσκι»

Δημιουργήθηκε με ατομική επιλογή στην ποικιλία «Σταραζαγκόρσκι». Ποικιλία νάνος, υπερπρώιμη, παραγωγική, κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Οι νωποί λοβοί είναι μετρίου μεγέθους (μήκος=9-11 εκ., πλάτος=1,4 εκ.), ελαφρά καμπυλωτοί, λείοι, σαρκώδεις, τρυφεροί, πολύ γευστικοί, με ελλειπτική εγκάρσια διατομή, ανοιχτό πράσινο χρώμα, μέτριο διαχωρισμό σπόρων, οι οποίοι είναι μικροί και τρυφεροί, και απουσία ινών και ραφής. Ο ρυθμός ανάπτυξης σκληρεγχυματικών ινών είναι βραδύς με αποτέλεσμα η ποικιλία να διαθέτει μεγάλη ικανότητα διατήρησης της τρυφερότητας σε περίπτωση καθυστέρησης της συγκομιδής. Το χρώμα του ξερού σπόρου είναι μελανό. Συγκομίζεται σε 1-2 χέρια, δίνοντας τη μισή παραγωγή στην πρώτη συγκομιδή. Αποδίδει 1-1,5 τον/στρ. Διαθέτει πολύ καλή προσαρμοστικότητα και είναι κατάλληλη για υπερπρώιμη και πρώιμη καλλιέργεια στο ύπαιθρο, στο θερμοκήπιο ή σε χαμηλά σκέπαστρα.

 

Είδος: Λαχανοκομικό Φασόλι (Phaseolus vulagris L.)

Ποικιλία: «Αϊσές»

Δημιουργήθηκε με μαζική επιλογή σε εγχώριο γενετικό υλικό. Ποικιλία νάνος, υπερπρώιμη, παραγωγική, κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και βιομηχανική επεξεργασία. Οι νωποί λοβοί είναι μετρίου μεγέθους (μήκος=9-11 εκ., πλάτος=1,4 εκ.), ελαφρά καμπυλωτοί, λείοι, σαρκώδεις, τρυφεροί, πολύ γευστικοί, με ελλειπτική εγκάρσια διατομή, ανοιχτό πράσινο χρώμα, μέτριο διαχωρισμό σπόρων, οι οποίοι είναι μικροί και τρυφεροί, και απουσία ινών και ραφής. Ο ρυθμός ανάπτυξης σκληρεγχυματικών ινών είναι βραδύς με αποτέλεσμα η ποικιλία να διαθέτει μεγάλη ικανότητα διατήρησης της τρυφερότητας σε περίπτωση καθυστέρησης της συγκομιδής. Το χρώμα του ξερού σπόρου είναι μελανό. Συγκομίζεται σε 1-2 χέρια, δίνοντας τη μισή παραγωγή στην πρώτη συγκομιδή. Αποδίδει 1-1,5 τον/στρ. Διαθέτει πολύ καλή προσαρμοστικότητα και είναι κατάλληλη για υπερπρώιμη και πρώιμη καλλιέργεια στο ύπαιθρο, στο θερμοκήπιο ή σε χαμηλά σκέπαστρα.

 

 

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Δρ. Καλύβας Απόστολος 
Εντεταλμένος Ερευνητής

Γενετική Βελτίωση Καλλιεργούμενων Φυτών
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 107)
Fax +302310473024

e-mail: kalyvas@ipgrb.gr