Η δυνατότητα του κριθαριού να αξιοποιεί άγονα, ξηρικά και ημιορεινά εδάφη, δίνοντας ικανοποιητική παραγωγή, επιτρέπει την επέκταση της καλλιέργειάς του σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός από άλλες καλλιέργειες, δεδομένου ότι θεωρείται η καλλιέργεια με την μεγαλύτερη ικανότητας προσαρμογής στις ελληνικές συνθήκες.

  • Το κτηνοτροφικό κριθάρι αναμένεται να διατηρήσει τη θέση ταυ στην ελληνική γεωργία με μικρές τάσεις αύξησης της παραγωγής.
  • Το κριθάρι που προορίζεται για την παραγωγή μπύρας, whisky και αλκοολούχων ποτών, αναμένεται να παρουσιάσει θεαματική αύξηση με την προϋπόθεση, ότι θα γίνει επιλογή ποικιλιών με τα επιθυμητά τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα παράγονται σε σαφώς καθορισμένες κατάλληλες καλλιεργητικές ζώνες σύμφωνα με τις οδηγίες των βιομηχανιών για τις οποίες προορiζονται.
  • Το κριθάρι που προορίζεται για την παραγωγή μη ενεργού βύνης που προστίθεται στα τρόφιμα ως άλευρο ή ως φυλλοποιημένη βύνη ή χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καφέ πρέπει κατά προτίμηση να προέρχεται από γυμνόσπερμες ποικιλίες.
  • Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης αποξεσμένου κριθαριού ή αρτοσκευασμάτων που περιέχουν άλευρο κριθαριού ή ολικό άλεσμα κριθαριού ή πίτυρο κριθαριού όμως, η οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον οι βιομηχανίες που θα επιδιώξουν να προωθήσουν αυτά τα προϊόντα υποστηρίξουν την προσπάθειά τους με μία συστηματική ενημερωτική εκστρατεία, πιστεύεται ότι θα είναι ο κύριος λόγος για τη διάδοση γυμνοσπέρμων ποικιλιών. Οι γυμνόσπερμες ποικιλίες αλέθονται πιο εύκολα, υφίστανται απόξεση πιο εύκολα και συνήθως έχουν πιο υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες και α-τοκοτριενόλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να αναπτυχθεί για γυμνόσπερμες ποικιλίες με κηρώδες άμυλο, επειδή το παραγόμενο σύμμεικτο ψωμί έχει πιο μαλακή ψίχα.
  • Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται για τις γυμνόσπερμες και τις ενδεδυμένες ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, για την παραγωγή πρωτεϊνούχων τροφίμων υψηλής βιολογικής αξίας.

Γενικά λόγω της ξεχωριστής βιολογικής και θεραπευτικής αξίας του κριθαριού οι προοπτικές της καλλιέργειάς του είναι ευοίωνες. Το τέλος της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να επαληθεύσει τις παραπάνω προβλέψεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Το τμήμα κριθαριού & βρώμης του Ινστιτούτου Σιτηρών του Ε.Θ.Ι.ΑΓ.Ε. με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία με το Χημείο του Ινστιτούτου Σιτηρών, αξιολογώντας τη σημασία της καλλιέργειας αυτής και τις νέες προοπτικές στον τομέα της υγιεινής διατροφής και ειδικότερα της θεραπευτικής, έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα με την εισαγωγή των παραπάνω θετικών χαρακτηριστικών και με την προώθηση τους σε όλο το φάσμα του γενετικού του υλικού (από διασταυρώσεις, σε διασπώμενο γενετικό υλικό, πειραματικό υλικό και σε νέες ποικιλίες). Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια αξιολόγησης και ταξινόμησης αυτού του υλικού, με χρήση μοριακών δεικτών αλλά και άλλων σύγχρονων μεθόδων προσδιορισμού, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και άλλα ιδρύματα και υπηρεσίες. Είναι βέβαιο ότι οι νέες ελληνικές ποικιλίες κριθαριού του Ινστιτούτου Σιτηρών εκτός της ιδιαίτερης προσαρμοστικότητας και της σταθερότητας σε υψηλές αποδόσεις, θα χαρακτηρίζονται και από επιθυμητές ιδιότητες για την σύγχρονη υγιεινή διατροφή και θεραπευτική. Ας σημειωθεί ότι οι ποικιλίες αυτές αναπτύσσονται με κλασσικές γενετικές μεθόδους, σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος των γενετικώς τροποποιημένων φυτών και των προϊόντων αυτών.