Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ποιότητας των σιτηρών και των προϊόντων τους με την εφαρμογή τόσο φυσικοχημικών όσο και οργανοληπτικών αναλύσεων, σύμφωνα με τυποποιημένες μεθόδους και πρωτόκολλα που έχουν αναπτυχθεί από Διεθνείς Οργανισμούς όσο και δοκιμών που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. 

image

Αναλύσεις σιτηρών & άλλων προϊόντων φυτικής προέλευσης

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, γίνεται προσπάθεια υποστήριξης τόσο του καλλιεργητή όσο και του φορέα εμπορίας και μεταποίησης δημητριακών με εξειδικευμένες αναλύσεις που αφορούν την αξιολόγηση του ποιοτικού δυναμικού των σιτηρών και των προϊόντων τους... περισσότερα

 

 

 Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά οι τύποι των αναλύσεων που διεξάγονται στο εργαστήριο καθώς αναφέρεται και η φυσική σημασία της κάθε παραμέτρου για την εκτίμηση της ποιότητας των σιτηρών. 

 

Α. Φυσικά  κριτήρια  ποιότητας σιτηρών

  • Εκατολιτρικό βάρος 
  • Βάρος χιλίων κόκκων
  • Υγρασία σπόρων
  • Χρώμα σπόρων (L, a and b)
  • Υαλώδες σκληρού σίτου (ICC 129)
  • Πάχος  κόκκων κριθαριού
  • Kοκκομετρική ανάλυση σιταριού (Σύμφωνα με ΕΚ 824/2000)
  • Απόδοση άλεσης ρυζιού
  • Αναλογία μήκους-πλάτους κόκκων ρυζιού
  • Κρυσταλλότητα ρυζιού
  • Ξένες ύλες ρυζιού (με σύστημα ψηφιακής απεικόνισης σύμφωνα με ISO 7301)

 

Β. Γενικές αναλύσεις 

  • Υγρασία (ISO 712)
  • Πρωτεΐνη κατά Κjeldahl (AACC 46-12)
  • Ανόργανα συστατικά (ICC 104/1)
  • Άμυλο (ICC 123/1)
  • Διαιτητικές ίνες (AOAC 991-43)
  • Οξύτητα αλεύρου (ISO 7305)
  • β-καροτένιο σιμιγδαλιού (ICC 152)
  • Ολικά λιπαρά (ICC 136)
  • Ακατέργαστο λίπος κατά Soxhlet (ISO 659)
  • Ολικά σάκχαρα (χρωματομετρικά)
  • Αλάτι (Μέθοδος Mohr)
  • β-γλυκάνη σε κριθάρι, βρώμη και σίκαλη (κατά McCLEARY BBG 7/98)
  • Αμυλόζη σε ρύζι (ΙSO 6647)

 

Γ. Κριτήρια ποιότητας αλεύρου

  • Προσδιορισμός ποιότητας και ποσότητας γλουτένης (ICC 155)
  • Προσδιορισμός τιμής καθίζησης (ICC 116/1)
  • Φαρινογραφία (ICC 115/1)
  • Εξτενσιογραφία (ICC 114/1 ή AACC 54-10)
  • Αμυλογραφία (ICC 126/1)
  • Βισκοαμυλογραφία (ICC 169)
  • Προσδιορισμός χρόνου πτώσεως ή test Hagberg (ICC 107/1)

 

Δ. Προσδιορισμός μυκοτοξινών

  • Μυκοτοξίνες κατά ELISA
  • Αφλατοξίνες (G1, G2, B1, B2) 
  • Δεοξυνιβαλενόνη (DON)
  • Ωχρατοξίνη (ΟΤΑ)
  • Ζεαραλενόνη (ΖΕΑ)

 

Ε. Προφίλ αντιοξειδωτικών ενώσεων

  • Ολικές φαινολικές ενώσεις (μέθοδος Folin-Ciocalteu)
  • Ολικά φλαβονοειδή (μέθοδος χλωριούχου αργιλίου)
  • Φαινολικά οξέα & Φλαβονοειδή (HPLC-DAD)
  • Τοκοφερόλες & τοκοτριενόλες (HPLC-FLD)
  • Kαροτενοειδή (HPLC-DAD)
  • Αντιοξειδωτική ικανότητα (δοκιμές DPPH, ABTS, FRAP)

 

ΣΤ.  Τεχνολογίες μεταποίησης σιτηρών

  • Πειραματική αρτοποίηση – Οργανοληπτικός έλεγχος 
  • Πειραματική μακαρονοποιία – Οργανοληπτικός έλεγχος

 

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Δρ. Ηρακλή Μαρία 
Εντεταλμένη Ερευνήτρια

Τεχνολογία & Χημική Ανάλυση Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 201)
Fax +302310473024

e-mail: irakli@cerealinstitute.gr