Δρ. Χατζοπούλου Πασχαλίνα
Τακτική Ερευνήτρια
Υποδιευθύντρια ΙΓΒ & ΦΠ


Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά
ΙΓΒ & ΦΠ
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01
Τηλ. +302310 471544 (εσωτερικό 200)
Fax +302310 473024

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναλυτικό Βιογραφικό    
 
Η Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου  είναι τακτική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με γνωστικό αντικείμενο Τεχνολογία και Ανάλυση Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών και αιθερίων ελαίων. Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην τεχνολογία Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών.  Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και εντάχθηκε ως δόκιμη ερευνήτρια στο Τμήμα Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΚΓΕΒΕ, του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε το 1997.
Τα  ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αξιολόγηση αγρο τεχνολογικών παραμέτρων και την επίδρασή τους σε καλλιεργούμενα  αρωματικά φαρμακευτικά φυτά – στην έρευνα για τη δημιουργία βελτιωμένου γενετικού υλικού ως προς σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και marker compounds - Τεχνολογίες επεξεργασίας και επίδρασή τους στην ποιότητα αρωματικών φαρμακευτικών φυτών-  Μελέτες μεθόδων παραλαβής  δευτερογενών μεταβολιτών /  βιοδραστικών συστατικών και εκτίμηση παραμέτρων που επιδρούν στη σύστασή τους –Βελτιστοποίηση ενόργανων μεθόδων ανάλυσης (GC, GC/MS) - Διερεύνηση του μεταβολομικού προφίλ αυτοφυών και καλλιεργούμενων φυτών.
Συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις, παραγωγούς και μεταποιητές προσφέροντας την κατάλληλη ανά περίπτωση πληροφόρηση και ενημέρωση, σε θέματα Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών και αιθερίων ελαίων.
Συμμετέχει  σε ευρωπαϊκά, εθνικά, ή χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικούς φορείς ερευνητικά προγράμματα, έχει  πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, μεγάλο αριθμό συμμετοχών με ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, και  είναι συγγραφέας ενός βιβλίου. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε Σεμινάρια Επιμόρφωσης – Κατάρτισης στα Αρωματικά Φαρμακευτικά φυτά και Αιθέρια Έλαια του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τα Αρωματικά Φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς (Ομάδα Εργασίας του Codex Alimentarius για τα μπαχαρικά και αρτυματικά φυτά,  στο European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR)– Medicinal and Aromatic Plants Working group, κ.α).
Τελευταία ενημέρωση, Νοέμβριος 2017