Δρ. Μυλωνά Φωτεινή 
Αναπληρώτρια Ερευνήτρια

Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού
ΙΓΒ & ΦΠ
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01 
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 218) 
Fax +302310473024

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναλυτικό Βιογραφικό    
 

H Φωτεινή Μυλωνά είναι Υπεύθυνη της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού και Αναπληρώτρια Ερευνήτρια στο ΙΓΒ&ΦΠ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, του ΑΠΘ με ειδίκευση στη μοριακή βιολογία και διδακτορικό στη γενετική μηχανική και βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, NCSU, ΗΠΑ.

Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας & Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από  60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, κεφάλαια σε βιβλία και μελέτες με σύνολο αναφορών >459.  Έχει αρθρογραφήσει και επιμεληθεί θέματα σχετικά με τους φυτογενετικούς πόρους σε γεωτεχνικά περιοδικά και στον τύπο. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική υπεύθυνη είτε ως επιστημονική συνεργάτης σε 4 Ευρωπαϊκά και 5 εθνικά προγράμματα, 3 εθνικές μελέτες, 2 προγράμματα διεθνών οργανισμών (FAO, BiodiversityInternational) και 2 προγράμματα ιδιωτικών εταιριών.

Είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής ευρωπαϊκών προγραμμάτων COST και επιστημονικών επιτροπών, οργανώσεων και επιστημονικών εταιρειών, καθώς και ομάδων εργασίας για τους φυτογενετικούς πόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό στο ΥπΑΑ&Τ. Είναι κριτής και μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει στην επιστημονική ή οργανωτική επιτροπή και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες.  

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών, ρυθμιστικών και βιοχημικών αποκρίσεων των φυτών στις καταπονήσεις. Στη διερεύνηση της γενετικής ποικιλότητας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και δεικτών για την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων, καθώς και στην ανάπτυξη λειτουργικών μοριακών δεικτών για τη βελτίωση των ποικιλιών. 

Τελευταία ενημέρωση, Ιούλιος 2017