Δρ. Μελλίδου Ιφιγένεια
Δόκιμη Ερευνήτρια

Γενετική Βελτίωση Λαχανοκομικών Φυτών
ΙΓΒ & ΦΠ
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 570 01
Τηλ. +302310471544 (εσωτερικό 120)
Fax +302310473024
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναλυτικό Βιογραφικό    
 

Η Δρ Ιφιγένεια Μελλίδου είναι δόκιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με γνωστικό αντικείμενο τη ‘Γενετική Βελτίωση Λαχανοκομικών Φυτών’. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής (Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) (2004), και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Εργαστήριο Βελτίωσης και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Λέουβεν (Lab of Fruit Breeding and Biotechnology, Faculty of Bioscience Engineering, University of Leuven, Belgium). Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανόηση της γενετικής ρύθμισης του μεταβολισμού του ασκορβικού οξέος σε καρπούς. Έχει εργασθεί ως μεταδιδάκτορας σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα (‘Αξιολόγηση της δράσης βιοδιεγερτών στην ανάπτυξη σποροφύτων’, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ; ‘Κατανόηση των μοριακών μηχανισμών αντοχής των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις’, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης; ‘Evaluation of biodiversity for the production of high quality Solanaceae species’΄, FP6, Φαρμακευτική Σχολή, ΑΠΘ) και σε χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο και η Νέα Ζηλανδία (‘Deciphering apple browning using-omic approaches’, Lab of Systems Biology, Division of Mechatronics, Biostatistics and Sensors, KU Leuven, Belgium; ‘Genetic regulation of vitamin C in tomatoes’, Lab of Fruit Breeding and Biotechnology, Division of Crop Biotechnics, KU Leuven, Belgium; ‘QTLs for vitamin C in apple fruit’, Institute for Plant & Food Research (PFR), Palmestron North, New Zealand). To 2016 είχε εργασθεί ως Λέκτορας - Πανεπιστημιακός Υπότροφος του Μεταπτυχιακού Μαθήματος τηςΦυσιολογίας Φυτών σε Αβιοτικές Καταπονήσεις’ (Γεωπονική Σχολή, ΑΠΘ), ενώ από το 2009 έως το 2012 ήταν βοηθός διδασκαλίας προπτυχιακών (‘Veredeling en biotechnologie’) και μεταπτυχιακών (‘Tropical Crop Production’ και ‘Applied Plant Breeding, Toegepaste Plantenveredeling’) μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Λέουβεν. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 15 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά (h - index 8, ετεροαναφορές 317), 2 κεφάλαια σε βιβλία, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Τέλος, έχει καταθέσει 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (UK Intellectual Property Office, GB1122298.1: ‘Ascorbic acid content in fruit’, KULeuven), ενώ έχει λάβει υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας (IKY, FLOF-KU Leuven).

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: 1. Γενετική βελτίωση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανοκομικών φυτών ως προς τη διατροφική αξία (βιταμίνη Α και C, λοιπά αντιοξειδωτικά), και την αντοχή σε αβιοτικές (αλατότητα, βαρέα μέταλλα, υψηλές θερμοκρασίες) και βιοτικές καταπονήσεις; 2. Τεχνικές Γονιδιωματικής (High-throughput Next Generation Sequencing); 3. Μοριακή βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών με χρήση μοριακών δεικτών και ανάλυση QTLs; 4. Κατανόηση του ρόλου των οξειδασών των πολυαμινών στην αντοχή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις; 5. Μοριακός χαρακτηρισμός του μονοπατιού βιοσύνθεσης του ασκορβικού οξέος στην τομάτα.

 

Dr Ifigeneia Mellidou holds a PhD in the field of Applied Biological Science from the Faculty of Bioscience Engineering, University of Leuven, Belgium (2012). Her PhD was carried out in the Lab of Fruit Breeding and Biotechnology, Department Crop Biotechnics (KULeuven), and aimed to unravel the genetic regulation of vitamin C metabolism in fruits (tomato and apple). She has worked as a postdoctoral researcher in numerous research programs at Universities and Research Institutes in Greece (‘Evaluation of bio-stimulators in the growth of tomato plants’, School of Agriculture, AUTH; ‘Understanding the molecular mechanisms underlying abiotic stress resistance: the role of polyamine oxidases’, Dept of Biology, University of Crete; ‘Evaluation of biodiversity for the production of high quality Solanaceae species’΄, FP6, School of Pharmacy, AUTH), and other countries such as Belgium and New Zealand (‘Deciphering apple browning using-omic approaches’, Lab of Systems Biology, Division of Mechatronics, Biostatistics and Sensors, KU Leuven, Belgium; ‘Genetic regulation of vitamin C in tomatoes’, Lab of Fruit Breeding and Biotechnology, Division of Crop Biotechnics, KU Leuven, Belgium; ‘QTLs for vitamin C in apple fruit’, Institute for Plant & Food Research (PFR), Palmestron North, New Zealand). In 2016, she has worked as an adjunct lecturer of the master course ‘Plant Stress Physiology’ (School of Agriculture, AUTH), while during her PhD studies at KULeuven, she was a teaching assistant of the bachelor course ‘Veredeling en biotechnologie’ and of the master courses ‘Tropical Crop Production’ and ‘Applied Plant Breeding/Toegepaste Plantenveredeling’. So far, she has published 15 articles in international peer-reviewed journals, including Plant Physiology and Frontiers in Plant Science/Chemistry (h - index 8, citations 317), and 2 book chapters related to plant antioxidants. Additionally, she has presented her work in a vast number of international conferences, seminars and meeting. She also holds a patent at the UK Intellectual property office (GB1122298.1: ‘Molecular marker for ascorbic acid content in apple’, KULeuven). During her studies and post-doctoral research activities, she has received numerous fellowships (FLOF, KULeuven; Greek State Scholarships Foundation) and travel grants (COST ACTION; FWO, Belgium; PFR, New Zealand).

Research interests: 1. Breeding of Vegetables towards enhanced nutritional value (vitamins A, C, and other antioxidant compounds) and increased abiotic tolerance; 2. Integrated –omic approach (genomics, transcriptomics, and metabolomics) in plant system biology; 3. Molecular breeding of vegetables and quantitative genetics; 4. Understanding the role of ascorbic acid and polyamines in plant abiotic stress tolerance; 5. Genetic regulation of ascorbic acid metabolic pathways in vegetables.

Τελευταία ενημέρωση, Φεβρουάριος 2018